A körömgömbásodás népbetegség!

Az egyik leggyakoribb körömbetegség a körömgombásodás, a lakosság majdnem 30%-át érinti. A körömgombásodást szabad szemmel láthatatlan gombák okozzák, melyek a  köröm lemezén belül, illetve az alatta telepednek meg, és a szarurétegek bontásával az érintett köröm megvastagodásához, deformálódásához, elszíneződéséhez vezetnek. A fertőzés az érintett körömről a szomszédos bőrterületekre (pl. a láb- és a kézujjak közeire), valamint a többi körömre is átterjedhet.
A körömgombásodás kezelése nagyon fontos: amellett, hogy a lábkörmökgombás fertőzése fájdalmat okozhat, a köröm torzulása a körömágyat is károsíthatja. A deformálódott köröm nehezítheti a járást, a cipőviselést. A nagyobb területekre átterjedő fertőzés súlyos szövődmények (orbánc, ekzema) forrása lehet.
A körömgombásodás kezelésének legfontosabb eleme a hatásos gyógyszeres terápia. A célzott gyógyszeres kezelés mellett a következő óvintézkedésekre van szükség a gyógyulás, illetve az esetleges újrafertőződés elkerülése érdekében.
Jó tanács: a zokni anyaga legyen 100 százalékos pamut;  jól szellőző, kényelmes bőrcipőt viseljünk; cipőinket rendszeresen szellőztessük, és a fertőtlenítés érdekében hetente használjunk gombaölő cipőspray-t vagy hintőport.
Ne feledjük, hogy a túlzottan szűk lábbeli a köröm nyomásával azok sérülését okozhatja!
A megelőzés legfontosabb része a lábfej, a talp és a lábujjközök szárazra törlése a mindennapos alapos lábmosás után. Heti 1-2 alkalommal érdemes a lábat bőrfertőtlenítő spray-vel is kezelni. Az esetleges lábizzadás megakadályozására ajánlott a lábat gyógyszertartalmú vagy egyszerű hintőporral beszórni. A leggyakoribb fertőzésforrások az uszodák, szaunák, nyilvános zuhanyzók, tornatermek, melyek padlójára a betegek lábáról nagy mennyiségben kerülnek fertőző gombaelemek. Ilyen helyeken mindig viseljünk papucsot!
A kezelés alatt külön ollót használjunk a fertőzött és az egészséges körmök ápolására. Így elkerülhető az egészséges körmök fertőződése..
Körömvágás után a manikűrfelszerelést rendszeresen fertőtleníteni kell.