A leggyakoribb gyermekkori bőrbetegség az atópiás ekcéma

A leggyakoribb gyermekkori bőrbetegség az atópiás ekcéma

Az atópiás vagy gyermekkori  ekcéma veleszületett hajlamon alapuló, gyakran kiújuló, viszketéssel, száraz bőrrel járó, idült bőrgyulladás, amit a szervezet bizonyos környezeti anyagokra kialakuló túlérzékenységi reakciója okoz. Az ekcéma krónikus betegség, fellángolásokkal és tünetmentes periódusokkal tarkított lefolyást mutat. A fellángolások kiváltói lehetnek klimatikus tényezők, környezeti allergének (pl. háziporatka, állatszőrök), vegyszerek, bakteriális toxinok. Élelmiszer-érzékenység is provokálhatja, de előfordulhat, hogy a kiváltó ok ismeretlen marad. Az atópiás ekcéma leggyakrabban gyermekkorban kezdődik. Az egyik szülő érintettsége esetén a gyermeknél az atópiás dermatitis kialakulásának esélye 2-szer, míg mindkét szülő érintettsége esetén 3-szor nagyobb. A gyermekek majdnem  20%-a érintett, míg a felnőttek kb. 1%-a szenved e kóros folyamattól. Az atopiás ekcéma előfordulása  emelkedik: az utóbbi 30 évben megduplázódott. Ennek oka nagy valószínűséggel a légszennyezettség növekedése, a megváltozott táplálkozási szokások és életmód, ill. a magzatot a terhesség idején és a perinatalis időszakban ért káros hatások.
Hogy a környezeti allergénekre egyes emberek miért reagálnak atópiás ekcémával, míg mások nem, részleteiben egyre jobban ismertté válik. A legfontosabb kiváltó ok a bőr fő védelmi vonalának, a lipidbarriernek a károsodása, aminek a hátterében genetikai eltérések állnak. A bőr barrier funkciója megsérül, emiatt megnő a bőrön keresztüli vízvesztés, a bőr szárazzá válik; másrészt a környezeti allergének, irritánsok, bakteriális toxinok a bőr mélyebb rétegeibe tudnak bejutni, ezáltal erősebb gyulladást válthatnak ki. A bőr strukturális változásai mellett a környezeti tényezők, és a megváltozott immunológiai faktorok együttese eredményezi a gyermekkori ekcéma kialakulását. Az immunrendszer megváltozására az ún. higiéniahipotézis ad magyarázatot: kisgyermekkorban az immunrendszer normális fejlődéséhez érintkeznünk kell megfelelő mennyiségű mikrobiális antigénekkel, ennek elmaradása esetén az immunrendszer zavart szenved, és eltolódik az immunvédekezés felől az allergiás reakciók irányába.
Az atopiás ekcéma tünetei
A betegség tünetei lehetnek nagyon enyhék, de az életminőséget erősen rontó mértékűek is. Az atopiás ekcéma klinikai tüneteit a betegség következtében fellépő gyulladás okozza. Legkevésbé súlyos megjelenési formája az egyszerű, száraz ekcémás folt, legrosszabb esetben testszerte kiterjedt, viszkető, kivakart, vérző állapotot is okozhat a kór. Az ilyen állapot pedig nem csak kellemetlen, de veszélyes is, mert a sérült bőrfelület elfertőződhet.
Legyen enyhe vagy súlyos a tünete, az atopiás ekcéma valamennyi stádiumában jelen van  a bőrszárazság, mely a bőrfelület megváltozott zsírtartalma miatt alakul ki, és fokozott vízvesztést, továbbá a bőr védekező funkciójának csökkent működését eredményezi.
Az atopiás ekcéma kezelése
Az ekcéma jelenleg még nem gyógyítható véglegesen, csak tüneti kezelés lehetséges. Az ekcéma kezelésében a legfontosabb a bőr védőfunkciójának helyreállítása és fenntartása, a fellángolások megelőzése és a tünetmentes időszakok megnyújtása. Mindez a  gyulladás visszaszorításával, a száraz, viszkető bőr ápolásával, fenntartó kezeléssel, hidratáló és zsírozó készítmények napi rendszerességű, egész testfelületen történő használatával érhető el.
Az atopiás ekcéma hatékony kezelésének kialakításakor a betegséggel kapcsolatos  valamennyi fontos tényezőt figyelembe kell venni.
Először is ki kell küszöbölni a betegséget kiváltó tényezőket, amennyire ez lehetséges. Személyenként változó, hogy kinél mi okoz fellángolást, de célra vezető lehet a tiszta, pormentes környezet biztosítása, műszálas ruhák mellőzése, illatosított tusfürdők, habfürdők kerülése, a lakás levegőjének párásítása a fűtési időszakban. A lakás atkamentesítése kedvezően befolyásolja a betegek bőrállapotát, mivel a háziporatka a leggyakrabban kimutatható allergén atópiás ekcémában. Nagyobb gyermekeknél és felnőtteknél allergiateszt javasolt a kontakt érzékenység kizárására. Diétás étrendi megszorításokra általában nincs szükség. Súlyos esetekben 1 éves kor alatt a tojás, a tehéntej és a szója kerülése javasolt. Atópiás családokban fokozottan ajánlott a legalább fél éven át tartó anyatejtáplálás. Javasolt ezenkívül probiotikumok alkalmazása.
Az ekcémás beteg feladata továbbá, hogy magatartásbeli szokásain is változtasson: a hatékony kezelés érdekében meg kell szakítania a viszketés-vakarás körforgását. (Ebben a feladatban segítséget nyújthat pl. ún. egyujjas kesztyű vagy kötés használata, a körmök rövidre vágása.)
A bőrszárazságot csökkenteni kell. Ennek érdekében a betegség minden súlyossági stádiumában, valamint a tünetmentes időszakokban is ajánlott hidratáló, zsírozó készítmények napi rendszeres alkalmazása.
A betegség fellángolása esetén orvosi kezelésre van szükség. Ennek fontos része a betegséggel kapcsolatos felvilágosítás, az egyénre szabott terápia a hosszabb tünetmentesség elérésére.
A gyógyszeres kezelés célja a bőr hidratálása, a viszketés és a gyulladás csökkentése, illetve megszüntetése. Ezt hidratáló krémekkel, fürdőolajokkal, gyulladáscsökkentő kenőcsökkel, gyógyszerekkel és fényterápiával érhetjük el.
Nagyobb gyermekeknél javasolt allergiatesztet végezni.
Hidratáló krémek, kenőcsök
A bőrápoló krémek, kenőcsök megváltoztatják a bőr zsírtartalmát és ezáltal képesek visszaállítani a bőr védekezőképességét, továbbá enyhe és középsúlyos ekcéma, valamint krónikus hámló ekcéma esetében fokozzák a helyileg alkalmazott gyulladáscsökkentő gyógyszerek hatását.
A bőrápoló készítmények testápoló tej, krém és kenőcs formában kaphatóak. A különböző állagú termékeket kívétel nélkül közvetlenül a bőrön kell alkalmazni. Valamennyi fajtát fürdés után ajánlott felvinni a bőrre, mert íly módon segítik elő leghatékonyabban a bőr vízmegtartó képességét. E hatás fokozására fürdővízhez adagolható fürdőolajok is forgalomba kerültek, melyeket szappanhelyettesítőként is lehet alkalmazni.
Külsőleg alkalmazott gyulladáscsökkentő szteroidok
Évtizedeken keresztül egyedül a szteroidok voltak az ekcéma kezelésének hatékony eszközei. Ezek a szerek a szervezet természetes szteroid hormonjának hatását utánozzák, mely az immunsejtek szaporodásának felfüggesztésére és a gyulladásos közvetítő anyagok termelődésének csökkentésére irányul. A bemutatott mechanizmus csökkenti az akut stádiumban lévő ekcéma tüneteit, és segít megelőzni az újabb fellángolásokat.
Bár a szteroidokkal sokaknál szép eredményeket lehetett elérni, alkalmazásuk mégis – a nem kívánt hatások veszélye miatt – bizonyos korlátokba ütközött. A legújabb, korszerű készítmények már nagyobb biztonsággal alkalmazhatók.
Új hatóanyag a gyógyításban:a külsőleg alkalmazható calcineurin gátlók (TCI: Topical Calcineurin Inhibitors)
A lokális calcineurin gátló ( TCI ) szereket a közelmúltban fejlesztették ki. Alkalmazásuk az enyhe, közepes vagy súlyos atopiás ekcémában szenvedő betegek kezelésében egyaránt fontos szerepet tölthet be. A TCI szerek immunszupresszív szerek, azaz az immunrendszeren keresztül fejtik ki a hatásukat:
megakadályozzák a gyulladásban résztvevő sejtek aktivációját. Ezen készítmények hatása tehát pontosabb és precízebb mint a szteroidoké, mivel egyenesen a tünetes területeken fejtik ki a hatásukat.
Szájon át szedhető  gyógyszerek Nagymértékű gyulladás, viszketés, vagy felülfertőződés esetén belső gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.
Fényterápia
Az atopiás ekcémában szenvedő betegek nagy részénél a nyári hónapokban kevésbé lángolnak fel a tünetek. A kutatók ebből a tényből kiindulva dolgozták ki a különösen makacs atopiás ekcémában szenvedők kezelésére alkalmazott Ultraibolya(UV)-fénykezelést.
Fénykezeléssel  egy-két héten belül már javulást lehet elérni, de az eljárásnak mellékhatásai is lehetnek: bőrpír és égő érzet alakulhat ki, s ezek a tünetek néha akár súlyossá is válhatnak. Kimutatták, hogy az UV-fénnyel kapcsolatos daganatképződés kockázata kb. 250 fénykezelés után mutat emelkedést. Ez a kutatási eredmény főképpen az atopiás ekcémában szenvedő betegeknek lehet fontos, hiszen nagy részük fiatal és hosszú távú kezelésre szorul.
A terápia kényelmetlen is lehet, hiszen a kezelésben részesülő páciens hetente két-három alkalommal fel kell hogy keresse az orvosi rendelőt.
Betegvélemény, Éva, szolnoki anyuka:
A kisfiam most 8 éves, és sajnos az én érzékeny bőrömet örökölte: fehér, száraz, érzékeny bőre van, és már a születése után mondta a gyermekorvosunk, hogy lesz még baj az ő kis bőrével….2 éves kora körül, a téli időszakban jelentkezett nála először a bőrviszketés, és több helyen piros, száraz folt, kiütés alakult ki, ami nagyon viszketett, mert szinte véresre kikaparta. Elvittem bőrgyógyászhoz, aki mondta, hogy gyermekkori ekcéma, és írt fel kenőcsöt, meg a viszketésre Fenistil-cseppet, ezektől javult is, de ahogy elfogyott a kenőcs, újra kiújult. Főleg ősszel és télen szokott a legrosszabb lenni, nyáron szinte teljesen elmúlnak a kiütései. A kenőcsök és a testápolók azért sokat használnak, és nagyon jó fürdőolajat is találtunk, amit ilyenkor télen használunk napi rendszerességgel. Nyáron tünetmentes szokott lenni a bőre, de idén folyamatosan viszketett a kisfiam bőre, és főleg a tenyere, ahol be is pirosodott, és hámlott is a tenyerén a bőr. A kenőcsök használata mellett is viszketett, és nem javult a bőre, ezért a bőrgyógyász javasolt egy allergiatesztet, ami 35 anyagból állt, és speciális ragtapasszal a kisfiam hátára ragasztotta fel. Kiderült, hogy illatanyagra érzékeny, és én elmondtam, hogy tényleg ilyen illatosított fertőtlenítő kendővel törölgettem rendszeresen a gyerek tenyerét, nehogy valamilyen fertőzést elkapjon….ezt elhagyva a kenőcsöktől pár nap alatt rendbejött a bőre, de ilyen illatosított kendőt nem használhatunk többet, és tusfürdőből, samponból is csak illatmenteset szabad használnunk.