Az anyajegyekről

Az anyajegyek a bőrön előforduló körülírt bőrelváltozások, amelyek színben vagy felszíni tagoltságukban térnek el a környező ép bőrtől. A „klasszikus” anyajegyek barnásan-sötéten pigmentáltak, ezért is a latin nevük az, hogy: naevus pigmentosus.
Ritka esetben előfordulhat,hogy egy csecsemő anyajeggyel születik, de gyakoribb, hogy a naevus az első életévek során, vagy akár a felnőtt korban alakul ki. A pubertas idején ill. a terhesség alatt a megemelkedett hormonszint hatására gyakran újabb anyajegyek jelennek meg a bőrön, 50-60 éves kor tájékán pedig előfordul, hogy a régóta meglévő növedékek egyike-másika magától eltűnik.
Az anyajegyek bizonyos külső környezeti tényezők hatására elfajulhatnak, és rosszindulatú bőrdaganat: melanoma malignum alakulhat ki belőlük.
Ezért is fontos figyelni rájuk, és elkülöníteni a bőrön levő többi elváltozástól, ezek közül is leginkább a teljesen ártalmatlan időskori szemölcstől, a verruca seborrhoica-tól. Ezek többnyire az arcon, a törzsön, háton és mellkason kialakuló barna, sokszor idővel a bőrből feltűnően kiemelkedő, vaskos, hámló, morzsalékony felületűvé váló, esztétikailag rendkívül zavaró elváltozások. Elsősorban családi hajlam alapján alakul ki, illetve a napfény provokáló hatása is megfigyelhető.
Igazán gyakori, főként idősebb életkorban, és legtöbbször meglehetősen könnyű diagnosztizálni, sokszor már „ránézésre” is. Sok esetben azonban a megszokottól eltérő megjelenésű is lehet, és főként a nagyon sötét, fekete, nem típusos (atípusos) szemölcs melanoma malignumot is utánozhat. Ilyenkor nagyon alapos dermatoszkópos vizsgálatra van szükség a biztos diagnózis kimondásához.
Teljesen ártalmatlanok, nem vírus okozza őket, nem fertőznek, nem tudnak átalakulni rosszindulatú daganattá. Panaszt ritkán okoznak, bár néha viszkethetnek, és irritáció hatására begyulladhatnak, kidörzsölődhetnek, vérezhetnek. Ha valakinél ez ismétlődően előfordul, vagy ha egy ilyen szemölcs rossz helyen van, pl. a melltartó pántja alatt, akkor javasolt eltávolítani őket. Szintén javasolt a kozmetológiailag zavaró szemölcsök eltávolítása, főleg azért is, mert jellemzően ezek az időskori szemölcsök fokozatosan nőnek, és minél kisebb az elváltozás, annál egyszerűbb az eltávolításuk, ami lézeres vagy elektrokoagulátoros beavatkozást jelent. Az eltávolításuk helyi érzéstelenítésben történik, fájdalommentesen, rövid gyógyulási idővel.
Tudni kell azt, hogy bár ezek a verrucák veszélytelenek, ha hirtelen igen nagy számban, általában viszketés kíséretében jelennek meg a testünkön, feltétlenül szakorvoshoz kell fordulni egy igen ritka betegség (Leser-Trélat syndroma) lehetősége miatt, mely hátterében belszervi daganatos elváltozás lehet.
Az időskori szemölcsöket fontos elkülöníteni a pigmentált anyajegyektől, hiszen ez utóbbiakra kiemelten figyelni kell: ha hirtelen változnak, vagy panaszt okoznak, akkor azonnal meg kell mutatni őket szakembernek. Ezek az anyajegyek ugyanis el tudnak fajulni, és átalakulhatnak melanómává.
A kötőszöveti eredetű elváltozások csoportjába tartoznak az elsősorban a vékonyabb bőrrel fedett területeken kialakuló, elsősorban a nyakon, szem körül, hónaljakban, lágyékhajlatokban, emlők alatt észlelhető puha tapintatú, nyeles, bőrszínű vagy enyhén pigmentált növedékek, a fibrómák. Ezek a szemölcsökhöz hasonlóan szintén teljesen ártalmatlanok, de panaszt azért okozhatnak: mechanikai irritáció hatására begyulladhatnak, és igen fájdalmasak tudnak lenni. Érdemes minél hamarabb eltávolítani őket, mert akár több centiméter nagyságúra is megnőhetnek.
Felnőtt korban a törzsön élénkvörös színű 2-5 milliméter átmérőjű, de akár még nagyobbra is növő, sima felszínű, a bőr felszínéből félgömbszerűen kiemelkedő növedékek a bőr hajszálereiből indulnak ki. Ezeket rubinnaevusnak hívjuk. Mindenkin jön ki egy-kettő, de van akin nagyon sok, akár száz, vagy még több is megfigyelhető. Ezek eltávolítása is nagyon egyszerű: lézeres vagy elektrokoagulátoros beavatkozást jelent.
A bőrben kialakulhatnak néhány fél-egy centiméter nagyságú bőrszínű, vagy barnásvörös színű igen tömött csomók is. Ezeket leggyakrabban a végtagokon látjuk, nem viszketnek, nem fájnak, nem okoznak panaszt. Ezek a dermatofibrómák. Leggyakrabban valamilyen csípés, elvakarás vagy szőrtüszőgyulladás helyén alakulnak ki, és mivel panaszt nem okoznak, nem szükséges eltávolítani őket. Ha valaki mégis szeretne megszabadulni tőlük, akkor azt csak sebészeti úton teheti meg: mivel ezek az elváltozások mélyen vannak, csak kimetszeni lehet őket.
Általánosságban javasolható, hogy ha bármilyen elváltozás keletkezik a bőrünkön, függetlenül attól, hogy okoz, vagy nem okoz panaszt, mindenképpen mutassuk meg szakembernek! Mert lehet, hogy csak egy ártalmatlan szemölcs, de lehet, hogy egy nagyon veszélyes melanóma, aminél életbevágóan fontos a korai diagnózis.