Ekcéma

EKCÉMA

Lehet heveny, vagy idült. Az elsődleges elváltozás: viszkető, apró , később nedvedzésbe átmenő hólyagcsákkal járó, nem fertőző bőrgyulladás. Krónikus lefolyásnál a bőr megvastagszik, hámlik, berepedezik, gyulladt, fájdalmas vagy érzékeny lehet.
Több formája létezik, a legfontosabbak:
Atópiás dermatitis, vagy endogén ekcéma
Lsd. a gyermek bőrbetegségeknél.
Id-reakció által kiváltott ekcéma (belső eredetű ekcéma)
Ilyen a nummuláris ekcéma és a dyshidrosiform ekcéma. Előbbinél kerek, éles szélű, viszkető gyulladások jelennek meg a bőrön, utóbbinál viszkető hólyagcsák jelennek meg főleg a tenyéren és a talpon. Ok: belső gyulladásos gócok, gyógyszerek.
Stasis ekcéma
Krónikus vénás elégtelenség következménye a lábszáron.
Seborrhoeás ekcéma
A fejbőrön, az arcon, a törzsön a fokozott faggyútermelés és mikróbás szenzibilizáció révén alakul ki.

Kontakt ekcéma
Lehet irritativ, vagy allergiás oka. Elöbbit ingerlő hatású vegyszerek, például erős lúgok okozzák, ha közvetlenül érintkeznek a bőrrel.
Az allergiás kontakt ekcéma akkor alakul ki, ha a bőr olyan anyagokkal kerül érintkezésbe, amelyekre érzékeny. Az allergiás válasz mértéke függ a beteg korától, egyéni érzékenységétől, általános állapotától, az érintett testfelszínétől, a beteg által szedett gyógyszertől. Allergiás kontakt ekcémát a következők okoznak leggyakrabban:
az arcon: krémek, szemfestékek(szempillaspirál, szemhéj festék, szemöldök ceruza), szemcseppek, rúzs, alapozó, arclemosó, púder, fémtárgyak (mobiltelefon, pircing, szemüveg), arcszesz,
fejbőrön: hajfesték, szinezők, hafixáló, sampon, tartóshullám,
fülön: bizsu fülbevaló, fém szemüvegkeret, telefon, a le nem mosott szappan, kozmetikumok, hajfesték,
hajlatokban: parfümök, desodorok, szappan, mosószerek, öblítők, fehérneműk,
lábakon: ruha anyaga, szörtelenítés, harisnya, cipő cserző anyaga, festék anyaga, ragasztója.
A vegyi anyagok okozta foglalkozási ártalmak:
Veszélyeztetett foglakozásnak kell tekinteni az aztalos, a bőr, az elektromos és hiradástechnikai, az építő, a festő, és mázoló, a fodrászat, a gumi és műanyag, a textil, a vas és fém és a gépiparban dolgozókat. Gyermekeink pályaválasztása előtt részletesen tájékozódjunk, figyelembe kell venni esetleges érzékenységét.
Minden esetben epicutan allergia tesztet javasolt végezni, amit a Mo-on leggyakoribb, allergiát okozó anyagokkal végzünk.
Ennek során a paciens bőrére speciális ragtapasszal rakjuk fel a mintákat, melyet 24 óra múlva kell eltávolítani, két-három nap múlva leolvasni. Amelyik minta alatt a bőr bepirosodik, viszket, arra a beteg érzékeny. Így lehet vizsgálni a fém, vegyszerek, olaj, kozmetikumok, stb. allergiát ( magyar standard alapsor- 35 minta), ill. a fogászati anyagokra való érzékenységet ( fogászati anyagok alapsor + kiegészítő sor- 23 minta). A speciális fogászati anyagokkal végzett allergológiai tesztelés javasolt a fémötvözet, akrilátok és tömőanyagok alkalmazása előtt, illetve már kialakult bőr és nyálkahártya tünetek fennállása estén.