Körömgomba, körömbetegségek

Körömgomba, körömbetegségek

Az egyik leggyakoribb körömbetegség a körömgombásodás.
Mi a körömgombásodás?
A körömgombásodást szabad szemmel láthatatlan gombák okozzák, melyek a köröm lemezén belül, illetve az alatta telepednek meg, és a szarurétegek bontásával az érintett köröm megvastagodásához, deformálódásához, elszíneződéséhez vezetnek. Legkönnyebben a már eleve repedezett, illetve sérült körmökön, és a nedves, meleg, fénynek kevésbé kitett helyeken fejlődik ki a betegség, ezért a lábkörmök gombás fertőzöttsége sokkal gyakoribb, mint a kézkörmök ilyen elváltozása. A fertőzés az érintett körömről a szomszédos bőrterületekre (pl. a láb- és a kézujjak közeire), valamint a többi körömre is átterjedhet.
Diagnosztizálás
A fizikális vizsgálat mellett lehetőség van a körömből mintavételre, tenyésztéses és mikroszkópos vizsgálatra, illetve gyógyszerérzékenység meghatározására. Ezeket a vizsgálatokat a magánrendelésünkön biztosítani tudjuk.

Előadások tartása bőr- és körömbetegségekről "Kéz- és lábápoló mesterkurzus"-on, Szolnok, 2015. április-május.

Előadások tartása bőr- és körömbetegségekről “Kéz- és lábápoló mesterkurzus”-on, Szolnok, 2015. április-május.

Miért fontos a körömgombásodás kezelése?
Amellett, hogy a lábkörmök gombás fertőzése fájdalmat okozhat, a köröm torzulása a körömágyat is károsíthatja. A deformálódott köröm nehezítheti a járást, a cipőviselést. A nagyobb területekre átterjedő fertőzés súlyos szövődmények (orbánc, ekzema) forrása lehet.
A körömgombásodás kezelésének legfontosabb eleme a hatásos gyógyszeres terápia. Ezt kiegészítve a higiéniás előírások betartásával, Ön is hozzájárulhat a kezelés sikeréhez, és egyúttal az esetleges újabb fertőzés kialakulásának esélyét is csökkentheti.
A célzott gyógyszeres kezelés mellett a következő óvintézkedésekre van szükség a gyógyulás, illetve az esetleges újrafertőződés elkerülése érdekében.
Megfelelő ruházat és cipő
– A zokni anyaga legyen 100 százalékos pamut, ami a nedvességet fel tudja szívni, és magas hőfokon mosni. A láb fokozott izzadása esetén akár naponta többször is zoknit kell váltani.
– Ameddig az időjárás engedi, használjunk nyitott orrú cipőt. A zárt cipők kiválasztásánál tartsuk szem előtt, hogy a műbőrből készült vagy szintetikus bélésű cipőbe könnyen befülled a láb, megfelelő környezetet teremtve a gombák szaporodásának. Feltétlenül jól szellőző, kényelmes bőrcipőt ajánlatos viselni, melynek megfelelő karbantartásáról is gondoskodni kell.
– Tanácsos idényenként legalább két pár cipőt váltogatni, hogy lábbelinknek minden viselése után legyen elég ideje megfelelően kiszáradni. A rendszeresen használt zárt cipőkbe ajánlott bőr talpbetétet helyezni, és azt félévente cserélni.
– Cipőinket rendszeresen szellőztessük, és a fertőtlenítés érdekében hetente használjunk gombaölő cipőspray-t vagy hintőport.
– A láb szárazon tartását megkönnyítheti, ha felvétele előtt hintőport szórunk a cipőbe.
– Ha van rá mód, különösen az őszi, téli időszakban a munkahelyen tartsunk váltócipőt.
– Ne feledjük, hogy a túlzottan szűk lábbeli a köröm nyomásával azok sérülését okozhatja.
– Ne használjuk más papucsát, cipőjét.
Higiéniás intézkedések a gyógyulás elősegítésére
A megelőzés legfontosabb része a lábfej, a talp és a lábujjközök szárazra törlése a mindennapos alapos lábmosás után. Heti 1-2 alkalommal érdemes a lábat bőrfertőtlenítő spray-vel is kezelni. Az esetleges lábizzadás megakadályozására ajánlott a lábat gyógyszertartalmú vagy egyszerű hintőporral beszórni. Nyári melegben érdemes izzadságátló ecsetelőket, spray-ket alkalmazni.
Természetes higiéniás követelmény, hogy csakis saját törölközőt használjunk, melyet magas hőmérsékleten, lehetőleg főzőmosással tisztítsunk Ugyanez vonatkozik az ágyneműre, a fehérneműkre és a fürdőszobai kilépőkre is.
A leggyakoribb fertőzésforrások az uszodák, szaunák, nyilvános zuhanyzók, tornatermek, melyek padlójára a betegek lábáról nagy mennyiségben kerülnek fertőző gombaelemek. Ilyen helyeken mindig viseljünk papucsot!
Fontos a zuhanyzó és a kád rendszeres fertőtlenítése (hypóval vagy egyéb háztartási fertőtlenítő szerekkel).
A hámsérülések megelőzése érdekében hidratáló, illetve zsíros krémmel ápoljuk a kiszáradt bőrt.
Körömvágás és körömápolás
Ne használjunk mással közös körömvágó ollót vagy körömreszelőt.
A kezelés alatt külön ollót használjunk a fertőzött és az egészséges körmök ápolására. Így elkerülhető az egészséges körmök fertőződése.
Célszerű minden gombás körömhöz eldobható körömreszelőt használni mindaddig, ameddig a fertőzött köröm teljesen le nem nő. Egy reszelőt csak egy körömhöz és csak egyszer használjunk.
Körömvágás után a manikűrfelszerelést rendszeresen fertőtleníteni kell. E célra legalkalmasabb a patikákban recept nélkül kapható Neomagnol tabletta, melyből 1 darabot oldjunk fel 1-2 dl vízben, és 1-2 órán át áztassuk az oldatban a fertőzött köröm ápolásához használt ollót.
A fertőzött körmöt nem ajánlatos lakkozni, mert a körömlakk segíti a gombák elzárkózását, így nehezíti a gombaellenes szer hatásának érvényesülését.