Számítógépes anyajegyvizsgálat

SZÁMÍTÓGÉPES ANYAJEGYVIZSGÁLAT

A napsugárzás-különösen az UV sugarak – károsíthatják a bőrt. Ez a károsodás különböző súlyosságú és kockázatú jelenségekben mutatkozhat meg. Az egyszerű leégéstől, amely a túlzásba vitt napozás következménye…, a melanómáig, amely ugyan a bőrrák legritkább formája, de az áttétek kialakulásának nagy kockázata miatt ez a leginkább veszélyes és végzetes kimenetelű.
Ki van-e téve a melanóma kockázatának?
Mindenkinél kialakulhat melanóma. Fokozott kockázatnak vannak kitéve azok, akik az alábbi kategóriák egyikébe vagy közül többe is beleillenek.
I. fototípus: világos bőr, haj és szemszín. Szeplős vagy leégésre hajlamos bőr.
Melanóma előfordulása a családban, vagy hajlam a leégésre.
Anyajegyek: 50 vagy annál több, különféle formájú, méretű és színű.
UVA: ha a bőr gyakori UVA sugárzásnak van kitéve, például szoláriumban vagy kvarclámpák használatakor.
Milyen jelekre kell odafigyelni?
Az újonnan megjelent, a többitől eltérő és gyorsan növekvő anyajegyekre.
Ha egy anyajegy hirtelen(néhány hónap alatt) változik: aszimetrikussá válik, körvonala szabálytalan lesz, többféle színnel lesz tarkítva ( főleg ha sötétedik),
vagy ha panaszt okoz: vérzik, viszket, begyullad,
-ilyen esetekben ill. legkisebb kétely esetén is szakemberhez kell fordulni.
Fontos a rendszeres kontroll vizsgálat (általában évente).
Vizsgálat
A számítógépes anyajegyvizsgálat során a bőrgyógyász videodermatoszkóppal 30-40-szeres nagyításban szemrevételezi az anyajegyeket, azokat tudja rögzíteni, archiválni, így lehetőség van a későbbi változásokat nyomonkövetni. Jelenleg ez a legkorszerűbb diagnosztikus eljárás a pigmentált elváltozások jóindulatúságának eldöntésében. A vizsgálat jelentősége, hogy a szakorvos időben észleli az esetleges rosszindulatú elváltozást, ami kezdeti stádiumban 100%-ban gyógyítható. A másik jelentősége a szabálytalan, un. dysplasticus anyajegyek kiszűrése, és ezek preventív eltávolítása. (Ilyenkor a bőrgyógyászati vizsgálat után ezek sebészeti eltávolítása szövettani vizsgálattal együtt javasolt.) A legújabb videodermatoszkópok az un. dermatoszkópos pontérték kiszámításával közvetlenül a diagnózis felállítását is segítik. A változások észlelésének legprofesszionálisabb módja a részletes anyajegytérkép készítése, amikor akár 30-40 anyajegyet is rögzítünk, így évek múlva is nyomon követhetjük a változásokat. A vizsgálat pillanatában még nem lehet tudni, hogy később melyik anyajegy válik esetleg rosszindulatúvá, így a változások észleléséhez minden információra szükség van.
Mit vizsgál a bőrgyógyász?
Anyajegyvizsgálat során a bőrgyógyász az un ABCD-szabály szerint a pigmentált elváltozás következő 4 paraméterét vizsgálja:
A=aszimmetria
B=border (az anyajegy határa),
C=colour (szín),
D=differential structures (az anyajegy szerkezetei elemei)
A talált eltéréseket pontszámok fejezik ki, melyekből végül a számítógép kiszámítja a dermatoszkópos pontértéket. Az így kapott érték kifejezi a vizsgált pigmentált elváltozás jó-, vagy rosszindulatúságának valószínűségét.