Számítógépes anyajegyvizsgálat

SZÁMÍTÓGÉPES ANYAJEGYVIZSGÁLAT

A napsugárzás-különösen az UV sugarak – károsíthatják a bőrt. Ez a károsodás különböző súlyosságú és kockázatú jelenségekben mutatkozhat meg. Az egyszerű leégéstől, amely a túlzásba vitt napozás következménye…, a melanómáig, amely ugyan a bőrrák legritkább formája, de az áttétek kialakulásának nagy kockázata miatt ez a leginkább veszélyes és végzetes kimenetelű.
Ki van-e téve a melanóma kockázatának?
Mindenkinél kialakulhat melanóma. Fokozott kockázatnak vannak kitéve azok, akik az alábbi kategóriák egyikébe vagy közül többe is beleillenek.
I. fototípus: világos bőr, haj és szemszín. Szeplős vagy leégésre hajlamos bőr.
Melanóma előfordulása a családban, vagy hajlam a leégésre.
Anyajegyek: 50 vagy annál több, különféle formájú, méretű és színű.
UVA: ha a bőr gyakori UVA sugárzásnak van kitéve, például szoláriumban vagy kvarclámpák használatakor.
Milyen jelekre kell odafigyelni?
Az újonnan megjelent, a többitől eltérő és gyorsan növekvő anyajegyekre.
Ha egy anyajegy hirtelen(néhány hónap alatt) változik: aszimetrikussá válik, körvonala szabálytalan lesz, többféle színnel lesz tarkítva ( főleg ha sötétedik),
vagy ha panaszt okoz: vérzik, viszket, begyullad,
-ilyen esetekben ill. legkisebb kétely esetén is szakemberhez kell fordulni.
Fontos a rendszeres kontroll vizsgálat (általában évente).
Vizsgálat
A számítógépes anyajegyvizsgálat során a bőrgyógyász videodermatoszkóppal 30-40-szeres nagyításban szemrevételezi az anyajegyeket, azokat tudja rögzíteni, archiválni, így lehetőség van a későbbi változásokat nyomonkövetni. Jelenleg ez a legkorszerűbb diagnosztikus eljárás a pigmentált elváltozások jóindulatúságának eldöntésében. A vizsgálat jelentősége, hogy a szakorvos időben észleli az esetleges rosszindulatú elváltozást, ami kezdeti stádiumban 100%-ban gyógyítható. A másik jelentősége a szabálytalan, un. dysplasticus anyajegyek kiszűrése, és ezek preventív eltávolítása. (Ilyenkor a bőrgyógyászati vizsgálat után ezek sebészeti eltávolítása szövettani vizsgálattal együtt javasolt.) A legújabb videodermatoszkópok az un. dermatoszkópos pontérték kiszámításával közvetlenül a diagnózis felállítását is segítik. A változások észlelésének legprofesszionálisabb módja a részletes anyajegytérkép készítése, amikor akár 30-40 anyajegyet is rögzítünk, így évek múlva is nyomon követhetjük a változásokat. A vizsgálat pillanatában még nem lehet tudni, hogy később melyik anyajegy válik esetleg rosszindulatúvá, így a változások észleléséhez minden információra szükség van.
Mit vizsgál a bőrgyógyász?
Anyajegyvizsgálat során a bőrgyógyász az un ABCD-szabály szerint a pigmentált elváltozás következő 4 paraméterét vizsgálja:
A=aszimmetria
B=border (az anyajegy határa),
C=colour (szín),
D=differential structures (az anyajegy szerkezetei elemei)
A talált eltéréseket pontszámok fejezik ki, melyekből végül a számítógép kiszámítja a dermatoszkópos pontértéket. Az így kapott érték kifejezi a vizsgált pigmentált elváltozás jó-, vagy rosszindulatúságának valószínűségét.

Rosacea, értágulatok kezelése

ROSACEA, ÉRTÁGULATOK KEZELÉSE

Krónikus betegség, mely az arcon értágulatok, gyulladások képében jelentkezik. 30-50 közötti felnőttek megbetegedése, nőknél gyakoribb.
Okai: Genetikai hajlam, hormonális faktorok, emésztési zavarok, gastritis, bacteriális fertőzések.
Klinikai kép: Kezdetben diffúz erythema jelenik meg az arcon, orron, az állon és a homlok középvonalában/Rosacea erythematosa/.
A kipirulás eleinte csak időszakonként látható, néhány hónap vagy év múlva azonban állandósul, és megjelenik a teleangiectasia /értágulatok/.
A bőr gyakran zsíros fényű, de miteszerek nem jellemzőek. Számos papulopustula /gyulladt csomók, pattanások/ jelentkezik /Rosacea papulopustulosa/.
Therápia:
1. kiváltó okok diagnosztizálása / labor, gyorstesztek / és kezelése.
2. kerülni kell a vérbőségkeltő tényezőket /meleg, hideg, napfény, forró ételek, italok, erős fűszerek, alkohol/.
3. gyulladások megszüntetése korszerű külső és belső kezeléssel.
4. hajszálértágulatok eltüntetése orvosi IPL /villanófény technológiával.

Körömgomba, körömbetegségek

Körömgomba, körömbetegségek

Az egyik leggyakoribb körömbetegség a körömgombásodás.
Mi a körömgombásodás?
A körömgombásodást szabad szemmel láthatatlan gombák okozzák, melyek a köröm lemezén belül, illetve az alatta telepednek meg, és a szarurétegek bontásával az érintett köröm megvastagodásához, deformálódásához, elszíneződéséhez vezetnek. Legkönnyebben a már eleve repedezett, illetve sérült körmökön, és a nedves, meleg, fénynek kevésbé kitett helyeken fejlődik ki a betegség, ezért a lábkörmök gombás fertőzöttsége sokkal gyakoribb, mint a kézkörmök ilyen elváltozása. A fertőzés az érintett körömről a szomszédos bőrterületekre (pl. a láb- és a kézujjak közeire), valamint a többi körömre is átterjedhet.
Diagnosztizálás
A fizikális vizsgálat mellett lehetőség van a körömből mintavételre, tenyésztéses és mikroszkópos vizsgálatra, illetve gyógyszerérzékenység meghatározására. Ezeket a vizsgálatokat a magánrendelésünkön biztosítani tudjuk.

Előadások tartása bőr- és körömbetegségekről "Kéz- és lábápoló mesterkurzus"-on, Szolnok, 2015. április-május.

Előadások tartása bőr- és körömbetegségekről “Kéz- és lábápoló mesterkurzus”-on, Szolnok, 2015. április-május.

Miért fontos a körömgombásodás kezelése?
Amellett, hogy a lábkörmök gombás fertőzése fájdalmat okozhat, a köröm torzulása a körömágyat is károsíthatja. A deformálódott köröm nehezítheti a járást, a cipőviselést. A nagyobb területekre átterjedő fertőzés súlyos szövődmények (orbánc, ekzema) forrása lehet.
A körömgombásodás kezelésének legfontosabb eleme a hatásos gyógyszeres terápia. Ezt kiegészítve a higiéniás előírások betartásával, Ön is hozzájárulhat a kezelés sikeréhez, és egyúttal az esetleges újabb fertőzés kialakulásának esélyét is csökkentheti.
A célzott gyógyszeres kezelés mellett a következő óvintézkedésekre van szükség a gyógyulás, illetve az esetleges újrafertőződés elkerülése érdekében.
Megfelelő ruházat és cipő
– A zokni anyaga legyen 100 százalékos pamut, ami a nedvességet fel tudja szívni, és magas hőfokon mosni. A láb fokozott izzadása esetén akár naponta többször is zoknit kell váltani.
– Ameddig az időjárás engedi, használjunk nyitott orrú cipőt. A zárt cipők kiválasztásánál tartsuk szem előtt, hogy a műbőrből készült vagy szintetikus bélésű cipőbe könnyen befülled a láb, megfelelő környezetet teremtve a gombák szaporodásának. Feltétlenül jól szellőző, kényelmes bőrcipőt ajánlatos viselni, melynek megfelelő karbantartásáról is gondoskodni kell.
– Tanácsos idényenként legalább két pár cipőt váltogatni, hogy lábbelinknek minden viselése után legyen elég ideje megfelelően kiszáradni. A rendszeresen használt zárt cipőkbe ajánlott bőr talpbetétet helyezni, és azt félévente cserélni.
– Cipőinket rendszeresen szellőztessük, és a fertőtlenítés érdekében hetente használjunk gombaölő cipőspray-t vagy hintőport.
– A láb szárazon tartását megkönnyítheti, ha felvétele előtt hintőport szórunk a cipőbe.
– Ha van rá mód, különösen az őszi, téli időszakban a munkahelyen tartsunk váltócipőt.
– Ne feledjük, hogy a túlzottan szűk lábbeli a köröm nyomásával azok sérülését okozhatja.
– Ne használjuk más papucsát, cipőjét.
Higiéniás intézkedések a gyógyulás elősegítésére
A megelőzés legfontosabb része a lábfej, a talp és a lábujjközök szárazra törlése a mindennapos alapos lábmosás után. Heti 1-2 alkalommal érdemes a lábat bőrfertőtlenítő spray-vel is kezelni. Az esetleges lábizzadás megakadályozására ajánlott a lábat gyógyszertartalmú vagy egyszerű hintőporral beszórni. Nyári melegben érdemes izzadságátló ecsetelőket, spray-ket alkalmazni.
Természetes higiéniás követelmény, hogy csakis saját törölközőt használjunk, melyet magas hőmérsékleten, lehetőleg főzőmosással tisztítsunk Ugyanez vonatkozik az ágyneműre, a fehérneműkre és a fürdőszobai kilépőkre is.
A leggyakoribb fertőzésforrások az uszodák, szaunák, nyilvános zuhanyzók, tornatermek, melyek padlójára a betegek lábáról nagy mennyiségben kerülnek fertőző gombaelemek. Ilyen helyeken mindig viseljünk papucsot!
Fontos a zuhanyzó és a kád rendszeres fertőtlenítése (hypóval vagy egyéb háztartási fertőtlenítő szerekkel).
A hámsérülések megelőzése érdekében hidratáló, illetve zsíros krémmel ápoljuk a kiszáradt bőrt.
Körömvágás és körömápolás
Ne használjunk mással közös körömvágó ollót vagy körömreszelőt.
A kezelés alatt külön ollót használjunk a fertőzött és az egészséges körmök ápolására. Így elkerülhető az egészséges körmök fertőződése.
Célszerű minden gombás körömhöz eldobható körömreszelőt használni mindaddig, ameddig a fertőzött köröm teljesen le nem nő. Egy reszelőt csak egy körömhöz és csak egyszer használjunk.
Körömvágás után a manikűrfelszerelést rendszeresen fertőtleníteni kell. E célra legalkalmasabb a patikákban recept nélkül kapható Neomagnol tabletta, melyből 1 darabot oldjunk fel 1-2 dl vízben, és 1-2 órán át áztassuk az oldatban a fertőzött köröm ápolásához használt ollót.
A fertőzött körmöt nem ajánlatos lakkozni, mert a körömlakk segíti a gombák elzárkózását, így nehezíti a gombaellenes szer hatásának érvényesülését.

Gyermek bőrbetegségek

GYERMEK BŐRBETEGSÉGEK

Előadás tartása szolnoki gyermekorvosoknak a gyermekkori ekcémáról. Hozam Hotel, 2014. november 21.:

Leggyakoribb az atopias dermatitis, sok esetben örökletes. Az atopias ekzema azonban a tapasztalatok szerint súlyosbodhat néhány általános környezeti tényező következtében, ideértve a polleneket és port (amelyekre számos ember allergiás), a gyors hőmérsékletváltozásokat, bizonyos ételeket vagy olyan irritáló anyagokkal való érintkezést, mint pl. a mosószerek.
Az atopias ekzemat néha csecsemőkori ekzemának is nevezik, mely gyakran még kétéves kor előtt megjelenik és gyermekeknél gyakoribb, mint felnőtteknél. A test bármely részén jelentkezhetnek a kivörösödött, duzzadt,viszkető foltok. A bőr esetenként nagyon száraz, berepedezett és váladékozik Az ekzema majdnem minden esetben sikeresen kezelhető, meggyógyítani azonban nem lehet. Fellángol és eltűnik, a gyermekek pedig kinőhetik, bár felnőtt korban visszatérhet. Érdemes allergia tesztet végezni a kontakt ekzemák kizárása céljából.
Anyajegyek a gyermekkorban
Az anyajegyek a bőrön előforduló körülírt bőrelváltozások, amelyek színben vagy felszíni tagoltságukban térnek el a környező ép bőrtől.

Ritka esetben előfordulhat, hogy egy csecsemő anyajeggyel születik, de gyakoribb, hogy a naevus az első életévek során alakul ki. Ha egy csecsemő festékes anyajeggyel a testén jön a világra, a naevust minden esetben bőrgyógyász vizsgálja meg, és a későbbiekben is szükséges a bőrkép rendszeres ellenőriztetése. Az anyajegy elhelyezkedésétől, méretétől, megjelenésétől függően az orvos esetenként a naevus eltávolítása mellett dönt. Ha a gyermek bőrén több anyajegy is van, mindennképpen fokozott óvatosságra van szükség. Fontos, hogy bőrgyógyász nézze át egyenként az anyajegyeket ,hogy nyomonkövethető legyen alakulásuk, esetleges változásuk a gyermek későbbi életévei során.
Gyermekkorban ritka a melanoma. A festékes anyajegy rosszindulatúvá válásában kétségtelenül nagy szerepet játszik a napexpozició, a gyermekkorban, ill. kamaszkorban napon töltött idő, a bőrt ért napsugárzás erőssége és a leégések száma. Az évek során a bőrt ért UV hatások lassan összeadódnak, és annál gyengébb lesz a bőr saját védekezőképessége az UV hatással szemben, minél több UV terhelés érte a bőrt a megelőző életévek során. A gyermekkori napexpozíciók és leégések azért különösen veszélyesek, mert tízéves korig a gyerekek bőre fiziológiailag különbözik a felnőtt bőrtől. Minél fiatalabb egy gyermek, az epidermisz keratinizációja annál gyengébben működik még nála. Bőre nem tartalmaz megfelelő mennyiségben melanint, ami védelmet nyújtana számára a káros sugarakkal szemben, az alacsonyabb verejték-és faggyútermelés miatt pedig a korai életkorokban még nem elég vastag a bőrt védő hidrolipid sem. Mindezek a tényezők együttesen eredményezik, hogy az élet első éveiben a bőr érzékenyebb a napsugárzásra, mint felnőttkorban, ezért a gyerekeket különösen óvni kell a leégéstől, tudatosan oda kell figyelni arra, mikor és mennyi időt tölthetnek a napon, és bőrüket megfelelő fényvédővel is kenni kell. A gyakorlatban ez azt jelenti,hogy délelőtt 11 és délután 15 óra között csak pólóban ajánlatos kisgyerekeknek a szabadban tartózkodni, és a bőrüket vízálló, nagy faktorszámú fényvédővel is védeni kell. Ha a kisgyermek bőrén sok anyajegy van akkor a védekezést különösen komolyan kell venni. A világos bőrű,szőke vagy vöröshajú egyének genetikailag jobban ki vannak téve a rosszindulatú bőrdaganatok veszélyének, ezért az ő esetükben is fokozott óvintézkedésekre és a bőr rendszeres orvosi ellenőriztetésére van szükség. A világos bőr általában vékonyabb és sérülékenyebb, kevesebb melanint tartalmaz, így természetes fényvédelme gyengébb. A világos bőrön gyakrabban fordulnak elő anyajegyek is. Fokozott kockázattal kell számolni akkor is, ha a családban valamely közeli hozzátartozónál már diagnosztizáltak melanómát. Az anyajegy rosszindulatú elfajulására való hajlam ugyanis genetikailag öröklődhet.

Allergiatesztek

ALLERGIATESZTEK
GYORSTESZTEK: HELICOBAKTER SZŰRÉS
ALLERGIA TESZTEK

Epicutan teszt eredménye (pdf)

Mi az allergia?
A népesség mintegy 15-20%-a szenved allergiás megbetegedésben.
Az allergia a szervezet fokozott válaszkészsége a számára idegen anyagokra (ún. allergénekre), amelyekkel légutainkon (virágporszemek vagyis pollenek, házipor atkák, állati szőrök, penészgomba spórák), tápcsatornánkon, bőrünkön keresztül ( fémek, vegyszerek, mosószerek, kozmetikai cikkek) kerülünk érintkezésbe.
Ezt a fokozott reakciót „allergiának” nevezik.
Tünetek
Az allergiás reakciók eredményeként légzőszervi tünetek: tüsszögés, orrvérzés, vízszerű orrfolyás, orrdugulás, torok-és szájpadkaparás,
szemtünetek: szemkönnyezés, szemviszketés, vörös szem,
bőrtünetek: bőrvörösödés, duzzanat, hólyagcsák, viszketés,
bélrendszeri panaszok: görcsös gyomor és hasi fájdalom, hasmenés,
migrén jellegű fejfájás jelentkezhet.
Diagnózis
A kórtörténet és a fizikális vizsgálat után allergia tesztet végzünk.
Az egyik formája az epicután teszt. Ennek során a paciens bőrére speciális ragtapasszal rakjuk fel a mintákat, melyet 48 óra múlva kell eltávolítani, két-három-hét nap múlva leolvasni. Amelyik minta alatt a bőr bepirosodik, viszket, arra a beteg érzékeny. Így lehet vizsgálni a fém, vegyszerek, olaj, kozmetikumok, stb. allergiát ( magyar standard alapsor- 35 minta), ill. a fogászati anyagokra való érzékenységet ( fogászati anyagok alapsor + kiegészítő sor- 28 minta).

Epicutan teszt eredménye (pdf)

GYORSTESZTEK: HELICOBACTER TESZT
A tesztek során az ujjbegyből veszünk vért, az eredmény pár perc múlva leolvasható.
Helicobacter szűrés
Acnes tünetek ( rosacea, perioralis dermatitis), krónikus csalánkiütések hátterében gyakran kimutatható a Helicobacter pylori. Ez a bakterium szerepet játszhat a gyomor- és nyombélfekély kialakulásában is. Pozitivitás esetén antibiotikum kezelés szükséges.

Ekcéma

EKCÉMA

Lehet heveny, vagy idült. Az elsődleges elváltozás: viszkető, apró , később nedvedzésbe átmenő hólyagcsákkal járó, nem fertőző bőrgyulladás. Krónikus lefolyásnál a bőr megvastagszik, hámlik, berepedezik, gyulladt, fájdalmas vagy érzékeny lehet.
Több formája létezik, a legfontosabbak:
Atópiás dermatitis, vagy endogén ekcéma
Lsd. a gyermek bőrbetegségeknél.
Id-reakció által kiváltott ekcéma (belső eredetű ekcéma)
Ilyen a nummuláris ekcéma és a dyshidrosiform ekcéma. Előbbinél kerek, éles szélű, viszkető gyulladások jelennek meg a bőrön, utóbbinál viszkető hólyagcsák jelennek meg főleg a tenyéren és a talpon. Ok: belső gyulladásos gócok, gyógyszerek.
Stasis ekcéma
Krónikus vénás elégtelenség következménye a lábszáron.
Seborrhoeás ekcéma
A fejbőrön, az arcon, a törzsön a fokozott faggyútermelés és mikróbás szenzibilizáció révén alakul ki.

Kontakt ekcéma
Lehet irritativ, vagy allergiás oka. Elöbbit ingerlő hatású vegyszerek, például erős lúgok okozzák, ha közvetlenül érintkeznek a bőrrel.
Az allergiás kontakt ekcéma akkor alakul ki, ha a bőr olyan anyagokkal kerül érintkezésbe, amelyekre érzékeny. Az allergiás válasz mértéke függ a beteg korától, egyéni érzékenységétől, általános állapotától, az érintett testfelszínétől, a beteg által szedett gyógyszertől. Allergiás kontakt ekcémát a következők okoznak leggyakrabban:
az arcon: krémek, szemfestékek(szempillaspirál, szemhéj festék, szemöldök ceruza), szemcseppek, rúzs, alapozó, arclemosó, púder, fémtárgyak (mobiltelefon, pircing, szemüveg), arcszesz,
fejbőrön: hajfesték, szinezők, hafixáló, sampon, tartóshullám,
fülön: bizsu fülbevaló, fém szemüvegkeret, telefon, a le nem mosott szappan, kozmetikumok, hajfesték,
hajlatokban: parfümök, desodorok, szappan, mosószerek, öblítők, fehérneműk,
lábakon: ruha anyaga, szörtelenítés, harisnya, cipő cserző anyaga, festék anyaga, ragasztója.
A vegyi anyagok okozta foglalkozási ártalmak:
Veszélyeztetett foglakozásnak kell tekinteni az aztalos, a bőr, az elektromos és hiradástechnikai, az építő, a festő, és mázoló, a fodrászat, a gumi és műanyag, a textil, a vas és fém és a gépiparban dolgozókat. Gyermekeink pályaválasztása előtt részletesen tájékozódjunk, figyelembe kell venni esetleges érzékenységét.
Minden esetben epicutan allergia tesztet javasolt végezni, amit a Mo-on leggyakoribb, allergiát okozó anyagokkal végzünk.
Ennek során a paciens bőrére speciális ragtapasszal rakjuk fel a mintákat, melyet 24 óra múlva kell eltávolítani, két-három nap múlva leolvasni. Amelyik minta alatt a bőr bepirosodik, viszket, arra a beteg érzékeny. Így lehet vizsgálni a fém, vegyszerek, olaj, kozmetikumok, stb. allergiát ( magyar standard alapsor- 35 minta), ill. a fogászati anyagokra való érzékenységet ( fogászati anyagok alapsor + kiegészítő sor- 23 minta). A speciális fogászati anyagokkal végzett allergológiai tesztelés javasolt a fémötvözet, akrilátok és tömőanyagok alkalmazása előtt, illetve már kialakult bőr és nyálkahártya tünetek fennállása estén.

STD – Nemi betegségek

STD-BETEGSÉGEK

Maximális diszkrécióval történik a betegek fogadása és kezelése.
Lehetőség van egy csepp vérből azonnali AIDS-teszt, syphilis-, hepatitis B- és hepatitis C-teszt végzésére.
A következő szexuális úton terjedő kórokozókat tudjuk kimutatni citológiai mintavétel után:

Chlamydia trachomatis
Neisseria gonorrhoeae
Herpes simplex (1/2)
Mycoplasma genitalium
Ureaplasma urealyticum
Gardnerella vaginalis
Trichomonas vaginalis
Atopobium vaginae
Treponema pallidum
Ezeken kívül lehetőség van a HPV kimutatására és tipizálására is.

HPV, a humán papillómavírus rövidítése, mely az egyik leggyakrabban előforduló szexuális úton terjedő betegség.
A HPV-nek közel 100 típusát ismerjük, melyből 50 típus terjed nemi úton. A HPV-típusait rákkeltő képességük szerint két csoportra osztjuk: ez alapján beszélhetünk magas- és alacsony kockázatú csoportról. Léteznek a vírusnak olyan típusai is, amelyekről jelenleg még nem tudjuk, mekkora eséllyel okoznak rákot, ha okoznak egyáltalán.
Tartós fertőzöttség során – legyen szó bármelyik típusról is – a HPV kóros sejtelváltozást okozhat. Fontos tudni, hogy a HPV-fertőzés nem egyenlő a rákkal, annak kialakulásához több éves fertőzöttségre van szükség.
Citológiai vizsgálatainkat férfi pácienseknél végezzük,nőknél nőgyógyász kollégánál konziliáris vizsgálat történik.