Valóban jót tesz a hideg fürdő napozás után? Kánikula kisokos a nyárra

Forrás: https://divany.hu/eletem/napozas-test-vedelem/

Bár az időjárás változó, azért ki lehet jelenteni, hogy már hivatalosan is tényleg nyár van. Így nem árt felkészülni a kánikulára és az ezzel járó óvintézkedésekre. És nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy bőrünk védelme különösen fontos ilyenkor.
Ha nem is olyan értelemben napozol, hogy direkt kifekszel napfürdőzni, csupán jársz-kelsz a városban, ügyeket intézve, sajnos akkor is könnyen leéghetsz. Hiába van rajtad ilyenkor több ruha, mint ha csak fürdőruhát viselnél, a nap így sem kímél. A bőröd pedig így is, úgy is leég, ha nem vigyázol rá.

Így védd magad a naptól
A hidratálás alap, ezt olyan komolyan kell venni, amennyire csak lehet. Nyáron könnyen hőgutát kaphatsz a vízivás hiányában, melynek tünetei legjellemzőbben a hányinger, szédülés, fejfájás lehetnek. Egy üveg víz mindig legyen nálad, bárhova is indulsz, mert sosem lehet tudni, hogy alakul a napod. Lehet, hogy te csak egy gyors kiugrást terveztél a sarki kisboltba, de közben eszedbe jut, hogy a postára is sürgősen el kell szaladnod. Ilyenkor már jól jöhet a víz.

Ne sajnáld a krémet
A másik aranyszabály pedig, hogy lehetőség szerint délelőtt 11 és délután 3 óra között ne menj napra, jól hangzik, de a valóságban elég sokszor nehéz betartani. Hiszen pont ez az az időintervallum, amikor a nap legjava zajlik, és általában ilyenkorra időzítjük a dolgainkat.

A tested krémezéséről se napozás előtt, se napozás után ne felejtkezz el, mert extra védelmet nyújt neki

Épp ezért, az SPF-védelemről sose feledkezz meg, mind az arcodnak, mind a testednek szüksége van krémes védelemre (nem csak ilyenkor), de ilyenkor különösen! Ne sajnáld a faktorszámot, hiszen bőröd védelme a tét. Ajánlatos 2 óránként újra is krémezni magad, különösen, ha vízbe is mész. Minél magasabb a faktorszám, annál jobb. És ezt alátámasztják a szakemberek is. Dr. Szabó András bőrgyógyász arra hívja fel a figyelmet, hogy 30-nál kisebb faktorszámú védőkrém használata nyáron nem is elegendő. De 30 faktornál lehet több.

Áthatol a ruhán az UV-sugárzás?
Nyáron próbálj olyan könnyű ruhákat viselni, amelyek lenből vagy egyéb légáteresztő anyagokból készültek. A ruhák csak bizonyos fokig védenek a sugarak ellen, de azt semmiképp ne várd meg, míg leégsz a szabadon hagyott testfelületeiden, ugyanis a sok leégés később akár bőrrákot is okozhat.

„EGY KÖNNYŰ, FEHÉR PÓLÓ AZ ULTRAIBOLYA SUGARAK NAGY RÉSZÉT ÁTENGEDI, MÍG A SÖTÉTEBB SZÍNŰ, SŰRŰBB SZÖVÉSŰ ANYAGOK MAGASABB UV-VÉDELMET NYÚJTHATNAK” – ÁRULJA EL A BŐRGYÓGYÁSZ.

Vannak már olyan ruházatok, amelyek speciális UV-védelemmel, ultraibolya-védőfaktor (UPF) besorolással is rendelkeznek, így szinte tökéletes védelmet nyújtanak a bőrödnek.

Tudtad, hogy vannak bizonyos élelmiszerek is, melyek fogyasztásával még tovább fokozhatod a naptej hatását? Itt megtudhatod melyek ezek.

Zuhanyozni vagy sem: jót tesz-e a testednek a hideg zuhany?
Sok helyütt olvasható, hogy jót tesz a napozás utáni hideg zuhany. Én ha magamból és az ismeretségi körömből indulok ki, soha életünkben nem jutott eszünkbe, hogy jólesne a hideg zuhany a felhevült bőrünknek, de pont ezért kérdeztük meg erről a bőrgyógyász szakvéleményét.

„Napozás után, főleg ha a bőrünk enyhén kipirosodik, vagy első fokú égés esetén, amikor kifejezetten erős bőrpír jelentkezik a napozástól, akkor valóban fontos a bőr hűtése, ilyenkor jó hatású a hideg vizes zuhanyzás. A víz hőfoka 24–25 °C legyen, a zuhanyozás hossza pedig 10-12 percig ajánlott.”

– mondja erről dr. Szabó András.

Elsőre meglepőnek tűnhet, de testednek jót tehetsz a napozás utáni hideg zuhannyal

Építs fel egy testvédelmi rutint
Gondolj erre úgy, mint egyfajta szentháromságra, és a napozás előtti, a napozás közbeni és a napozás utáni védelem hármasa megingathatatlanul szerepeljen a listádon. A napozás előtti védelem részeként ajánlott a tested hidratálása és testápolóval való alapos bekenése. Ugyanis a napozás hatására a bőröd kiszárad, dehidratált lesz, ezért nagyon fontos, hogy előtte testápolót használj, mellyel intenzíven hidratálod a bőröd.

A szakember azt tanácsolja, hogy ezen krémek és testápolók lehetőleg könnyű textúrájúak legyenek.

„NAPOZÁS ELŐTT FÉL ÓRÁVAL, EGYENLETESEN KELL A FÉNYVÉDŐ KRÉMMEL BEKENNÜNK A BŐRÜNKET AHHOZ, HOGY TÖKÉLETESEN VÉDVE LEGYÜNK A KÁROS NAPSUGARAKTÓL. AZTÁN PEDIG, KÜLÖNÖSEN HA VÍZBE IS MEGYÜNK, A BŐRÜNKET MÁSFÉL-KÉT ÓRÁNKÉNT JAVASOLT ÚJRA BEKENNI.”

„Illetve fürdés után érdemes kiemelten figyelni arra, hogy a szárazra törlés után is mindenképpen újra felvigyük a fényvédő krémet a bőrre” – int a bőrgyógyász.

Napozás után pedig, amikor már visszatérsz a hűs szobába, érdemes a bőrödet ismét extra ápolásban részesíteni.

A jó öreg aloe vera védelme
Az antioxidánsok bevitelére külön tanácsos figyelned.

„Az élő szervezet működésének feltétele, hogy a szabad gyökök semlegesítve legyenek antioxidánsok révén, ezért nagyon fontos, hogy a napozás utáni készítmény tartalmazzon minél több antioxidáns összetevőt is. Ezek leggyakrabban A- , C- és E-vitamin-tartalmú krémek, amelyek rendszerint gyulladást csökkentő hatóanyagokat is tartalmaznak. Az UV-sugarak káros hatása ellen kifejezetten jó hatású az aloe vera kivonat is, amely antibakteriális, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással is bír. Továbbá az aloe vera megsokszorozza a kollagénrostok termelését, ezáltal hozzájárul az általános sejtmegújuláshoz, elősegíti a sejtek regenerálódását is” – mondja a szakember.

Jót tesz-e a szkvalén testednek?
Mi az a szkvalén?

„A napozás utáni szerek gyakran tartalmaznak szkvalént is, ami szintén egy antioxidáns hatású vegyület. A szkvalénolaj kiválóan hidratál, és mellette még puhábbá teszi a bőrt. Ráadásul nem tömíti el a pórusokat, ezért nem aknegén, nem okoz pattanásokat” – osztja meg velünk dr. Szabó András.

Nano vagy nem nano?
Egyre több helyen lehet hallani, hogy a nem nano ásványi anyagok kifejezetten jót tesznek a bőrnek a nanóval szemben. Na de mit mond erről a szakember?

„A kémiai hatóanyagokat tartalmazó fényvédő krémek mellett az utóbbi időben egyre népszerűbbek azok, amelyek fizikai fényszűrőket tartalmaznak. Ilyen fizikai fényszűrő például a titán-dioxid, vagy a nem nano cink-oxid. Ezek egyenletesen befedve a bőrt gyakorlatilag mint egy tükör, visszaverik a napfényt. Emellett, a nem nano cink-oxid nagyobb mérete miatt nem tud bekerülni a véráramba, így a használata teljesen biztonságos és egészséges” – zárja tanácsait a megnyugtató információval dr. Szabó András bőrgyógyász.