Védekezzünk az UV ellen

Forrás: http://www.szolnoktv.hu/hirek/?article_hid=50513
20 perc a napon – leégés nélkül. Ennyi időt tölthet el egy felnőtt anélkül, hogy a napsugárzás láthatatlan, káros sugarai ki ne pirosítanák bőrét. Az UV sugárzás ugyanis nem kíméli a bőr szöveteit és ez akár visszafordíthatatlan következményekkel is járhat.

A napfény az élet alapvető feltétele, azonban a bőrt túl nagy mennyiségben érő napsugárzás káros hatást gyakorol rá. A napfény akut és krónikus hatásokat válthat ki a testünket borító szövetben. Ez, szinte minden bőrtípusra igaz, de az érzékeny bőrűeknek hatványozottan ügyelni kell annak védelmére, egészségére.

„Egytől hatig osztályozzuk. Az 1-es fototipus az azt jelenti, hogy valaki fehér bőrű, szőke hajú, mindig leég, soha sem barnul le. A 2-es fototipus az az, amikor valaki szintén világos bőrű, világos hajú, világos szemű, ritkán barnul le, viszont nagyon gyakran leég.” -nyilatkozta Dr. Szabó András, bőrgyógyász.
A túlzásba vitt, mértéktelen napozás, illetve a barna bőr divatjának való megfelelés erősen növeli a bőrrák kockázatát. A betegség kialakulásáért a napsugárzás UV tartománya a felelős.
„Sokan nem tudják azt, hogy például az UV sugarak az autóüvegen keresztül is áthatolnak, tehát le lehet égni az autóban is. Egy kis könnyű fehér póló is átengedi az UV sugarak nagy részét, ugyan így, például felhős időben is leéghetünk a szabadban való tartózkodás során. A másik dolog, hogy a szemünket is védeni kell, megfelelő napszemüveget használni kell, illetve külön védeni kell az ajkainkat, amire külön vannak ilyen napvédős stiftek.” -tette hozzá Szabó doktor.
Az UV sugárzás növeli a szürkehályog kockázatát, ezért olyan helyeken, ahol a napsütés különösen erős pl. vízparton, viseljünk speciális napszemüvegeket. Lehetőleg olyat, melybe oldalt sem süt be a nap és a fényvisszaverő-blokkoló hatása 90 százalék feletti. A gyerekeket tilos napoztatni. Két éves kor alatti babáknál fényvédőt sem ajánlott használni, amennyire lehet, testüket lenge ruhával takarjuk és tartsuk őket az árnyékban. Vízparton minimum 30 faktoros fényvédő krémet használjunk. A leégéstől felnőttnek és gyermeknek egyaránt, folytonosan tartózkodni kell!