Hajhullás, korpásodás

HAJHULLÁS, KORPÁSODÁS

Hajhullás

A hajhullás leggyakoribb három formája közé tartozik a diffúz hajhullás, amikor egyenletesen ritkul meg a haj a fejbőrön, az androgén, azaz férfias tipusú hajhullás, és a harmadik, az alopécia areata, azaz foltos hajhullás.
Diffúz hajhullás hátterében leggyakrabban hiánybetegségek, vitamin-, nyomelem hiány, stressz, anyagcsere betegségek, túlzott diéta, fogyás, vérszegénység áll. A haj ilyenkor egyenletesen ritkult, súlyosabb alopéciáról akkor beszélünk, ha az eredeti hajmennyiség legalább 50 %-a kihullik. A kiváltó okot megszüntetve ez a típusú hajhullás jól kezelhető.

Kopaszodás

Az androgén hajhullás elsősorban férfiakra jellemző, de nőknél is előfordul. A férfiak kopaszodása genetikailag meghatározott, általában 30 éves kor körül kezdődik, a hajvesztés jellemző területe a fejtető és a homlok két oldala. Az újabb kutatások az anyai nagyapa szerepét hangsúlyozzák az androgén alopécia öröklődésében. Kezelése nem egyszerű, az igazán hatékony szerek a finasterid tartalmú hormontablatták. Ezek megállítják a hajhullást, de mellékhatásaik miatt (elsősorban potenciaproblémák) nem igazán javasolhatóak, Magyarországon nincsenek is forgalomban.
Helyileg a koffein illetve a minoxidil tartalmú hajszeszek a leghatásosabbak.
A koffein tartalmú hajszeszek a sejtek energetikai folyamatait erősítik, illetve a tesztoszteron hajvesztést okozó hatását blokkolják. Általában 3-4 hónap után csökken, illetve megáll a hajhullás, de folyamatos kezelés javasolt.
A férfiak 30-40 %-ánál hatásos a minoxidil tartalmú hajszesz. Ez nem hormon tartalmú készítmény, eredetileg egy vérnyomás csökkentő tabletta hatóanyaga, hajhullást csökkentő hatásának mechanizmusa nem ismert. Az igazán hatásos a csak külföldről beszerezhető 5 %-os oldat, amelyet naponta kétszer kell alkalmazni 4 hónapon keresztül, majd utána naponta egyszer, folyamatosan. Elhagyása után a hajhullás újra jelentkezik.
Nagyon fontos az időben elkezdett kezelés, mivel ha a hajtüszők elhalnak, márcsak a hajátültetés segít.
Androgén hajhullás nőknél is jelentkezhet, elsősorban a változókor után, illetve hormonális problémák esetén. Olyanoknál is előfordul, akiknél hormonszint eltérés nem mutatható ki, de a hajtüszők sejtjein több az androgénkötő receptor, így a vérben levő tesztoszteron erőteljesebb hatást fejt ki és hajhullás jelentkezik. Nők androgén hajhullásánál hatásos kezelés bizonyos fogamzásgátlók szedése, külsőleg fitoösztrogén, ösztradiol , kortizon tartalmú hajszeszek használata, illetve lézerfésű alkalmazása.

A foltos hajhullásnál egy vagy több helyen általában köralakban hullik ki a haj. Leggyakoribb oka valamilyen góc, gyulladás a szervezetben, példáúl rossz fogak, gennyes mandulák. Okozhatja stressz, pajzsmirigy betegség, illetve lehet autoimmun jellegű. Mechanikai ingerek pl. bizonyos frizurák viselése miatt is kialakulhat. Autoimun jellegű foltos hajhullásnál mindig fennáll a kiújulás veszélye, ilyenkor nagyon fontos az időben elkezdett, akár belsőleg szedett gyógyszerekkel történő kezelés. Ha a kopasz folt határán a hajszál könnyen kitéphető, vastag, felkiáltójel formájú, akkor a hajhullás még aktív. Ha a fejbőr vizsgálata során hegesedést, elhalt hajtüszőket látunk, akkor hajvisszanövést az érintett területen nem várhatunk.
Minden esetben mikrokamerás fejbőr vizsgálat történik, amikoris nagy nagyítással látszódik a hajtüszők állapota, a fejbőr esetleges betegsége, nyomon követhető a terápia sikeressége. A mikrokamerás vizsgálat mellett hajhullás esetén az esetek többségében egyéb vizsgálatokra is szükség lehet (ált. labor, vérkép, vas, TVK, ASO, pajzsmirigy vizsgálat, góc vizsgálatok, UH-vizsg. , hormon vizsg. stb. )
Az alábbi táblázat a mikrokamerával látott kép és ez alapján a hajhullás lehetséges okait mutatja:

GYULLADÁS KORPÁSODÁS ELHALT
HAJTÜSZŐK
SORVADT
HAJTÜSZŐK
FOLTOS HAJHULLÁS Pyoderma,
Furunculus,
Tinea capitis
Psoriasis vulgaris,
Gombásodás (Microsporiasis)
Scleroderma,
Syphilis,
Mechanikai ingerek(pl. sisak viselése),
Hegesedés (műtét, sérülés,
acne után)
Favus
Autoimmun jellegű hajhullás,
Pajzsmirigy betegségek,
Gyulladásos gócok,
Szűk sapka, hajráf,
Trichotillomania
HOMLOKON,
FEJTETŐN
HAJHULLÁS
Androgén tipusú hajhullás+
Seborrhoeas   dermatitis
Androgén tipusú hajhullás+
Seborrhoea
Androgén alopécia II-es stádiuma Androgén alopécia I-es stádiuma,
Nők: PCO-sy. ,
Hormon-kezelések
EGYENLETES
HAJHULLÁS
Contact  dermatitis (pl. hajfesték-allergia),
Nagy kiterjedésű localis fertőzések,
Autoimmun betegségek
Psoriasis capitis,
Vegyszer
ártalom (munkahelyi),
Kozmetikumok okozta irritació,
Gyógyszerek
(pl. retinoidok),
Bőrszárassággal járó krónikus betegségek (egyes aenemiak)
Citosztatikumok,
Mérgezések (pl. nehézfémek, arzén),
Időskori hajhullás,
Súlyos anyag
cserebetegségek (pl. diabetes évtizedek óta),
Stressz,
Hiánybetegségek,
Diéta, fogyás,
Anorexia
Anyagcsere-
betegségek,
Szezonális hajhullás,
Gyógyszerek,
Láz,
Krónikus betegségek:
gyulladások,
tumorok,
paraziták,
Szülés utáni,
Candidiasis sy.
Túlzásbavitt dauer, festés

Megjegyzés: tovább színezi a képet, ha egyszerre több tünet is megfigyelhető, illetve a hajhullás hátterében több ok is valószínűsíthető. Ahol a hajtüszők sorvadtak és a hajhullást kiváltó ok nem szűnik meg, átmehet a hajhullás egy súlyosabb formába, a hajtüszők elhalhatnak.
Mikrokamerás vizsgálattal meg lehet különböztetni a hajhullást a felgyorsult hajváltástól (az utóbbinál sok új hajszálat látunk és a hajtüszők épek).
Kezelés: mindig a kiváltó oknak megfelelő adekvát kezelésre van szükség, amit kiegészítünk a fejbőrt tápláló, a hajtüszőket erősítő külső és belső kezeléssel.
Nagyon fontos az időben elkezdett kezelés, mert elhalt hajtüszők esetén nincs esély a haj visszanövésére ( csak a hajátültetés).