A pattanásos bőr gyógyszeres kezelése – betegtapasztalat

Gábor, 37 éves férfi:
Legalább 1 évtizedig küzdöttem a pattanásos bőrömmel, amikor végre meghoztam a döntést az isotretionin hatóanyagot tartalmazó gyógyszer (A-vitamin származék) mellett. Korábban azzal biztattak és nyugtattak, hogy majd elmúlnak maguktól a pattanások, de nem múltak el 20 éves koromig, sem 23-ig, de 25-ig sem. Sőt a bőröm mélyebb rétegeiben már szinte kezelhetetlen, betokosodott pattanások, aknék és helyenként ezek összenövései is kialakultak, ami fájdalmassá is tett az arcomon egyes területeket, de esztétikai értelemben is konkrét hátrányokat okozott A rendszeres kozmetikushoz  járás és bőrtisztító kezelések sem hoztak tartós eredményt, maximum 2-3 hétig volt kis mértékben simább és tisztább az arcbőröm, de aztán mindig újra előjöttek a pattanásaim és a velük járó kellemetlenségek. Emellett ráadásul a kozmetikai kezelések is rengeteg macerával jártak, amelyek különösen a fiúk számára rendkívül megszokhatatlanok és szintén az önbecsülést rombolják pont abban a korban, amikor önbecsülésből a maximumra van szüksége minden fiúnak.
Amikor sok halogatás után, picit megkésve 26-27 éves koromban eljutottam a döntésig, hogy a leghatékonyabb gyógyszert elkezdem, rendkívüli alapossággal körüljártam, átgondoltam mindenféle lehetséges következményét, mellékhatásait. Mindezt a saját életmódommal és mindennapos szükségleteimmel, étkezési szokásaimmal összehangolva tettem, mert többen is felhívták a figyelmemet, hogy akkor a leghatékonyabb és legmaradandóbb a hatás, ha a bőrgyógyász szakorvos által szükségesnek tartott ideig, komoly gondossággal, odafigyeléssel szedem be az előírt dózist. Ezt végül így is tettem, nagyon precízen odafigyeltem a mindennapos szedésére megfelelő időközönként, az étkezésre, a mellékhatások gondos elhárítására, megelőzésére, kezelésére. Összességében nagyon pozitív meglepetés ért a hatásfokot illetően és szándékosan használom a meglepetés kifejezést, mert több mint egy évtizedes eredménytelen küzdelem után, a kezelés egy bizonyos napjától kezdve mintha egy varázslat következett volna be az arcbőrömön és a hátamon, vállaimon, vagyis minden bőrfelületen, ahol problémáim voltak a pattanásokkal. Attól a naptól kezdve már éreztem hogy a bőröm mélyebb és felszíni területeiről is végleg kiürül és elmúlik az összes pattanás. A bőröm teljesen kisimult, nem túlzás azt állítani, hogy gyerekkoromban láttam a saját bőrömet ennyire szépnek és majdnem tökéletesnek. A majdnem itt csak annyit jelent, hogy az éveken keresztül leginkább meggyötört, nyomkodott pattanások helyén nagyon észrevétlenül azért maradtak kisebb felületi gödröcskék, de egyrészt nagyon minimális mértékben, másrészt a legtöbb ilyen helyen is teljesen kisimult a bőröm. Mindezek a kisebb nyomok természetesen nem a gyógyszer szedésével függnek össze, hanem a kúrát megelőző hosszú éveken át tartó nyomkodással és a borotválkozással okozott pattanáshelyi sebek nyomaival. Vagyis minél hamarabb, minél kevesebb sérülést, bőrfelületi kárt okozva magának kezdi el egy ember a kúrát, annál kevesebb ilyen apró bőrfelületi jele marad a sok éves nyomkodásnak és hegesedésnek.
Összességében egy abszolút pozitív mérleget hozott számomra a kúra. A mellékhatások (mint száj- és orrnyálkahártya- valamint a teljes bőrfelület fokozottabb száradása) a kúra befejezésével fokozatosan elmúltak, véglegesen megszűntek, miközben az eredmény, a fantasztikusan kisimult bőröm is végleges maradt. Azóta lassan 10 év telt el és a hatás tényleg véglegesnek bizonyult. Néha-néha ugyan kijön rajtam 1-2 pattanás, de egyrészt sokkal gyorsabban, másrészt magától nyomtalanul elmúlik, leszárad vagy felszívódik ezekben a ritka esetekben is. Amit a kezelés legfontosabb hozadékaként kell említenem, az hogy a kúra befejezését követően az elmúlt 10 évben az önbizalmamat, az önmegvalósításom mértékét és persze a nőknél elért sikereimet, pozitív visszajelzéseiket összehasonlítani sem lehet a kúra előtti állapottal. Mert alapvetően helyes, férfias, vonzó arcformám és vonásaim vannak és voltak mindig is, de ezt sokkal nehezebben lehetett észrevenni korábban a lehangoló pattanásos bőröm miatt.
Legfontosabb tanácsként, tapasztalatként, tanulságként azt emelném ki, hogy ha valaki az orvosa előírásait maximálisan betartva és kitartóan vállalja és teljesíti végig az isotretionin hatóanyagot tartalmazó gyógyszer szedését, akkor hasonlóan pozitív meglepetésszerű elégedettségben lesz része és maradandó gyönyörű bőrben fogja magát találni, fiatalon és idősebb korában egyaránt konstans formában.