Fokozottan figyeljünk bőrünk védelmére a nyári hőségben!

Egyre gyakoribb, és egyre fiatalabb korban jelentkeznek a rosszindulatú bőrelváltozások a gyakran extrém magas UV-sugárzás miatt. Az általunk megkérdezett szakember szerint mindenképpen érdemes gondot fordítani a fényvédelemre, hiszen bőrünk nem felejt, évekkel később is megbosszulhatja magát az átgondolatlan, túlzásba vitt napozás.

Bár időjárás szempontjából eddig eléggé változatos az idei nyár, ez nincs összefüggésben az ultraibolya-sugárzás mértékével. Akár felhősebb időben is extrém lehet az UV-sugárzás mértéke, hiszen annak kilencven százaléka átjut a felhőkön. Ha pedig nem védekezünk megfelelően, a napsugárzás rövid és hosszú távon is károkat okozhat a bőr szerkezetében.

A korai károsodás – melyet szinte mindenki tapasztalt már – a leégés. Ennek is vannak fokozatai, a bőr akár fel is hólyagosodhat. A késői károsodás pedig a bőröregedés, a ráncosodás és az időskori szemölcsök megjelenése. A legsúlyosabb eset pedig a bőrrák kialakulása.

– Praxisom során sajnos egyre gyakrabban találkozom rosszindulatú bőrelváltozással – osztotta meg tapasztalatát a megkérdezett szakértő, dr. Szabó András bőrgyógyász.

– A rosszindulatú bőrelváltozások legenyhébb formája a basalioma, mely általában lassan növekvő, áttétet igen ritkán adó daganattípus. Ezt a bőrelváltozást korábban az inkább csak az idősebb pácienseknél tapasztaltuk. Még az egyetemen is úgy tanultuk, hogy azoknál az idősebb pácienseknél jelentkezik, akik életükben sokat tartózkodtak a napon, mert – ahogy mondani szoktuk – bőrünk nem felejt.

– Azonban mostanában egyre gyakrabban látom fiatalokon, akár már a korai harmincas években is megjelenhet az arcon, a mellkason, a vállon, vagyis a napsugárzásnak kitett helyeken. A legsúlyosabb rosszindulatú bőrdaganat pedig a melanoma, mely a festékes anyajegyből alakul ki. Sajnos ez is egyre gyakoribb. Azért fontos hogy idejében észrevegyük, mert elég korán áttétet tud képezni. Vagyis nagyon fontos a korai diagnózis – hangsúlyozta a kozmetológus szakorvos. Ezért érdemes évente legalább egyszer részt venni szűrővizsgálaton.

A védekezés mindenképpen fontos, melyet a boltokban kapható fényvédő krémek használatával tehetünk meg elsősorban. Emellett nem árt napozás előtt tájékozódni.

– A legfontosabb, hogy tisztában kell lennünk a bőrtípusunkkal. Aki az 1-es vagy 2-es bőrtípusba tartozik, az fehér bőrű, szőke hajú, kevésbé barnul, helyette gyakran leég, neki különösen vigyázni kell a napozással. Nagyon fontos a fényvédelem, ami szintén függ a bőrtípustól, de általánosságban elmondható, hogy legalább harminc faktoros krémet használjunk! Ami kiemelten fontos, hogy a készítmény mind az UVA-, mind az UVB-sugárzást kiszűrje. Érdemes figyelni az úgynevezett UV-index-jelentéseket is, mert vannak időszakok, amikor nagyon magas az ultraibolya-sugárzás. Délelőtt tizenegy és délután három óra között nem javasolt a napozás – mondta a védekezésről dr. Szabó András.

A napsugarak gyönyörű bőrszínnel ajándékozhatnak meg. Érdemes azonban odafigyelni a mértékre!

Mit tegyünk, ha már megtörtént a baj?
Egy-egy forró nyári napon egy szempillantás alatt le lehet égni, vagy már csak kialakult foltokat, ráncokat vesszük észre az arcunkon.

– A gyógyszertárakban már számtalan olyan recept nélküli készítmény található, mellyel az enyhébb fokú leégést lehet kezelni. A súlyosabb eseteket érdemes szakembernek megmutatni. Előfordulhat, hogy a nap miatt májfoltok alakulhatnak ki a bőrön. Ha ezek megjelentek, erre is van kezelési mód, vagy krémekkel lehet halványítani a foltokat, vagy villanófényes kezeléssel. Utóbbit azonban csak ősztől érdemes elvégeztetni, amikor már kevésbé károsít a napfény – javasolta dr. Szabó András szolnoki bőrgyógyász.

Forrás: https://www.szoljon.hu/kozelet/helyi-kozelet/fokozottan-figyeljunk-borunk-vedelmere-a-nyari-hosegben-2550737/
Fotó: Illusztráció – Shutterstock